Kemarau dan Rahmat

Posted: March 10, 2014 in Uncategorized

Kebelakangan ini sering kali terdengar rungutan, panasnya hari ini, bila nak hujan ni… Nak tidur tak selesa sebab berpeluh-peluh… dan macam lagi. Teringat kembali masa hujan dan banjir hari tu pun sama, cuma nada sahaja yang berbeza. Manusia ini memang susah nak terima dan bersyukur seadanya. Tak pernah selesa lah pendek kata. Ada sahaja yang kurangnya. Sedangkan banyak perkara yang boleh dimanfaatkan pada keadaan cuaca begini.

                Ketiadaan air hujan menyebab sungai-sungai dan longkang mengering. Bekalan air pun berada di paras yang rendah sehingga mengakibatkan kawasan-kawasan tertentu mengalami gangguan dan sesetengah kawasan terpaksa dicatu. Tanpa kita sedar di sini ada kelebihannya. Antaranya mengajar kita berjimat cermat dan mengunakan air secara berhemah. Kita tidak lagi dengan borosnya membazirkan air yang diperolehi, bahkan menyimpannya dan gunakan di masa perlu sahaja.

                Berbalik kepada kekeringan sungai-sungai sebenarnya boleh kita manfaatkan juga dengan melakukan kerja-kerja pembersihan dan juga pendalaman sungai. Bukankah in peluang yang terbaik? Jika air sungai pada paras biasa dan aktiviti dilakukan kita akan mengalami pelbagai kesukaran. Tetapi pada situasi sekarang lebih senang untuk dijalankan. Mungkin kos juga mampu dikurangkan. Persediaan sekarang juga akan membantu kita untuk menghadapi banjir kelak. Jabatan-jabatan yang terlibat sepatutnya mengambil tindakan pro-aktif bukan sahaja untuk menghadapi kemarau tetapi juga untuk menghadapi banjir.

                Pepatah melayu yang sering kita guna seperti, “Sediakan payung sebelum hujan”. Mungkin secara tepatnya kita terjemahkan kepada “Dalamkan Sungai di Musim Kemarau”. 

PENGALAMAN BARU BHGN.3

Posted: February 24, 2014 in Hobby
Tags: , ,

Assalamualaikum,

Dah seminggu dah selesai misi untuk mendapatkan signature Otai-otai Radio Amatur.

Awal pagi dah start kereta hantar anak ke sekolah rutin seperti biasa. Tetapi hari ini ada sedikit kelainan, misi mendapatkan tandatangan pemegang lesen Kelas A untuk radio amator. Sebaik hantar hero yang sulong kereta pulak habis minyak, cobaan… kata dalam hati. Allah nak uji setakat mana kesungguhan hambanya. Jadi terpaksa lah menapak ke stesen minyak yang berdekatan. Menapak satu hal, nak isi minyak pun satu hal. Corong tak ada kena lah pakai botol plastik. Sebab lobang tangki sekarang dah maju dan berpintu kena lah fikir cara yang sesuai. Penyelesaiannya ambil adjustable spana jolok kedalam tangki. Sebab head nya besar tak lah termasuk kedalam tangki.

Lepas settle, aku terus ke check point pertama di tapak pasar malam Taman Kempas. Semua orang dah berkumpul kecuali aku. Kat sini Otai pertama menurunkan tandatangan 9M2ZM-Abg Zulkifli B. Hashim. Terima Kasih banyak-banyak Abng Zul. Terlupa nak bergambor

Check point kedua ini agak jauh di Penaga. Tetapi, bestnya dapat tengok sendiri Base Stesen Otai kita. Tandatangan kedua 9M2MSO-Mohammad Sabhi Bin Othman. Terima Kasih banyak-banyak Abg Sabhi. Kat bawah aku rakamkan sedikit dengan digicam aku. Yang paling ensem tu hero la kan…..

Gambar Otai 9M2MSO

IMG_0522

Kat belakang tu tiang AntennaIMG_0523

Antenna buat sendiri

IMG_0524

Dalam kedua-dua pertemuan kali ini, dapat banyak elmu dan tip-tip baru yang otai-otai share. Saat aku nukilkan penulisan ini aku belum lagi hantarkan borang sebab perlukan dana sedikit……hihihi

Wassalam.

raxor77@gmail.com

https://www.facebook.com/Raxor77

http://pasiftone.weebly.com

http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941

Nak Jimat Atau Nak Guna Free?

Posted: February 6, 2014 in Reviews
Tags: , ,

<Bonus Referal>

RM20 untuk setiap pendaftaran yang berjaya didaftarkan dibawah anda. Dibayar 2-kali sebulan. Iya itu pada 11hb dan akhir bulan.

<Reload Commission>

Mengikut peratusan nilai TopUP yang mereka2 yang anda taja TopUP. Dibayar pada 21hb tiap-tiap bulan. dan selagi mana anda dan mereka2 yang anda taja aktif, komisyen ini akan dibayar berterusan………. 4ever…

Jadi Anda akan mendapat 3-kali bonus/komisyen dalam sebulan untuk program referal ini. Best kan!!!

Tunggu dulu, belum habis lagi… Ada lagi bonus berupa tambahan TopUp:

Anda TopUP RM30 anda dapat Total Airtime RM40

Anda TopUP RM50 anda dapat Total Airtime RM70

Apa yang syarikat telco Prepaid ANDA sekarang beri? Fikirkan, Kita boleh memilih untuk berjimat dengan Telco sekarang atau kita dapat menggunakan Telefon secara percuma disamping menjana pasif income dengan bertukar kepada Tune Talk Tone Excel.

Klik sini> http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941  dan saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana caranya mendapatkan semua kelebihan diatas!!

passive-income

Pelaburan minimum dengan risiko rendah(RM80 sekali jer pun), bukan Skim cepat kaya atau MLM. Jadilah pengguna HEBAT dengan meNUKARkan Prepaid Telco anda.

[Kalau anda tanya mengapa Tune Talk ToneExcel bagi semua ini?]

[Jawapan  mudah:] Anda dibayar sebagai agen pengiklanan yang mempromosikan Program Referal ini. Anda ada nampak iklan program ni kat TV atau paper? Tak ada kan? Siapa agen-agen iklan ini? Saya dan anda semua. Jadi jangan ragu-ragu lagi.

Klik http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941

raxor77@gmail.com

abdullah@truenajjah.com.my

https://www.facebook.com/Raxor77

Pengalaman Baru Bhgn.2

Posted: January 25, 2014 in Hobby
Tags: , ,

Alhamdulillah, 21hb keluar keputusan RAE dan aku lulus. RAE Exam

Lepas ni nak kena register untuk Call Sign. Masa sama jugalah, Ham Radio yang aku order kat AliExpress sampai, nice timing…hihihi..

Brand BAOFENG, harga USD35.

BAOFENG_UV_5RA

Nak register ni kena isi borang dan dapatkan tandatangan dari 2 orang pemilik Lesen Kelas A-9M2*** . Jadi sesiapa nak joint Radio Amatur ni kena tahu la procedur ni. Kalau tak tahu tanya orang yang perkenalkan anda semua kepada radio Amatur ni.  Semoga Semua Maju Jaya!!!

http://www.truenajjah.com.my

https://www.facebook.com/pages/Compatible-Printer-TonerCartridge/226382064185746

https://www.facebook.com/pages/I-Mart/554081134678733

Anda Pengguna HEBAT!!

Posted: January 12, 2014 in Sharing
Tags: , ,

Kategori Pengguna

<Pengguna Biasa-Biasa>

Guna dan perolehi perkhidmatan yang ditawarkan.

<Pengguna Bijak>

Guna dan perolehi perkhidmatan yang ditawarkan +Faedah-Faedah Sampingan

<Pengguna Hebat>

Guna dan perolehi perkhidmatan yang ditawarkan +Faedah-Faedah Sampingan+Jana Pendapatan

Dimana anda sebagai pengguna kepada telco Prepaid ANDA sekarang?

Klik sini>http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941  dan saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana untuk memulakan langkah pertama sebagai pengguna yang HEBAT!!

1TE-pic-competition

Pelaburan minimum dengan risiko rendah, bukan Skim cepat kaya atau MLM. Jadilah pengguna HEBAT dengan meNUKARkan Prepaid Telco anda.

raxor77@gmail.com

abdullah@truenajjah.com.my

https://www.facebook.com/Raxor77

Tune Talk Tone Excel

Posted: January 8, 2014 in Sharing
Tags: , ,

Bonus Dec Tone Excel

Check hari ini kat website Tone Excel WOW(Tune Talk) dah terpampang bonus bulan lepas untuk Bonus bulanan sebanyak RM43.45. Juga anggaran untuk bulan hadapan hingga tarikh hari ini, RM11.65. Baru Join sebulan lebih dah dapat bonus. Kerjanya senang, ada kelapangan sharing dengan family dan kawan-kawan terdekat dan ajak mereka join komuniti ini. Jangan susahkan diri cari orang, itu kerja Polis. Kita hanya kongsi kelebihan komuniti ini dan tukar kepada yang penggunaan yang lebih menguntungkan. Tambahan pula dapat mengekalkan nombor sekarang walaupun bertukar rangkaian.

Klik sini>http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941

Sim WOW ini juga menawarkan CALL, SMS juga DATA sama seperti rangkaian DIGI, CELCOM, MAXIS, UMOBILE tawarkan. Malah lebih dari itu memiliki kelebihan-kelebihan yang tidak disertakan oleh rangkaian di atas.

Panduan

Tidak perlu risau kerana ini bukan Skim Cepat Kaya atau MLM. Dan coverage untuk rangkaian ini meliputi coverage CELCOM. Kenapa? Sebab CELCOM antara pemegang saham yang terbesar didalam Tune Talk.

Kelebihan 1

Keahlian seumur hidup hanya RM80 (Daftar RM50+ Airtime RM30) selagi mana sim itu aktif.

Kelebihan 2

Perlindungan Insuran P.A. secara percuma dengan Personal TopUP bulanan minimum RM30.

Kelebihan 3

Dapat mengumpul Big Point setiap kali TopUP. Point tiada tarikh luput dan boleh ditukar kepada Tiket Penerbangan AirAsia atau Barangan lain seperti HandPhone, Tiket Wayang, Hotel dan macam-macam lagi.

Kelebihan 4

Kadar Korporat untuk menginap di Hotel Tune .

Kelebihan 5

Mendapat Bonus tajaan sebanyak RM20 (dimasuk kedalam Bank kita) untuk setiap tajaan yang kita buat. Tajaan(Level 1) kita adalah tiada had.

Kelebihan 6  <ini yang paling best-kerja sekali tiap-tiap bulan dapat Bonus>

Mendapat Bonus TopUP(seperti aku contohkan diatas), untuk setiap kali mereka-mereka dibawah tajaan kita TopUP sim bagi kegunaan harian mereka.

Kelebihan 7

-Servis kepada kumpulan tajaan kita minimum.

-TopUP sendiri-sendiri.

– Sekali kerja tiap-taip bulan dapat bonus <Pasif income yang sebenar>

Banyak lagi kelebihan-kelebihan kalau nak senaraikan ni

“Tukar TANGGUNGAN anda kepada ASET”

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya melalui e-mail atau isi maklumat anda di affiliate page saya. JANGAN TERAGAK-AGAK MEMBUAT KEPUTUSAN kerana hanya perlu laburkan RM80 SAHAJA!

Tools

raxor77@gmail.com

abdullah@truenajjah.com.my

https://www.facebook.com/Raxor77

Jutaan Terima Kasih RichWorks

Posted: January 8, 2014 in My Story
Tags: , ,

Ucapan Jutaan terima kasih kepada RichWorks Team di atas penganjuran Seminar Dunia Usahawan pada  Ahad (5 January 2014) yang lepas. Banyak ilmu yang dikongsikan Mentor Dr. Ajijan (sebutan Peter Lau) Osman. Disamping dapat nasihat ilmu dengan percuma, dapat lagi Buku “Kuasai Pemasaran, Rahsia Menarik Pelanggan”, juga percuma! Sekali lagi diucapkan Jutaan Terima Kasih.

Kuasai Pemasaran

Tetapi, sayangnya masih ada lagi yang tidak mahu merebut peluang keemasan ini. Kita hanya perlu meluangkan sedikit masa sahaja. Kalau diibaratkan makanan lazat sudah siap terhidang, baca Bismillah Ngap sajalah! Ramai orang beralasan tidak ada masa. Ya,betul masa itu singkat dan tetapi hakikatnya semua orang mempunyai masa yang sama iaitu 24jam sehari sehingga ajal. Jadi sebenarnya orang hadir ini semuanya mampu meluangkan masa yang diperuntukan pada mereka. Masa bukan asalan, pokoknya mahu atau tidak sahaja.

Antara kandungan yang mampu saya kongsi(Sila tinggalkan Komen kalau ada yang tersalah tulis) :

Formula <BANGKIT>

B-Business

A-Akan

N-Naik

G-Guna

K-Kekuatan

I-Ilmu

T-dan Tindakan

“Try Buat Benda Yang Kita Suka, Kita Akan Gembira”, Dr. Azizan Osman.

“Ramai Orang Berjaya, Tetapi Tidak Ramai Orang Boleh Ajar Orang Untuk Berjaya”,Peter Lau.

“Life Is All About Choice”, Dr. Azizan Osman.

Formula <MESTI>

M-1.Matlamat!!(Misi Hari ini,esok, akan datang).

   2.Mentor yang terbukti berjaya.   

E-Elmu (ilmu tentang emosi)

S-1.Sistem

2.Strategi

T-Tindakan

I-Impian yang jelas!!

T dan I 100% bergantung kepada individu itu sendiri. Sejelas mana impian yang kita pasang dan sepantas mana kita bertindak/usaha kearah impian itu.

Formula <POWER>

P-1.Problem.

2.Pakar.

3.Penyelesaian.

4.Pasaran.

O-??

W-Wilayah Operasi kita.

E-Emotional Experience(Pengalaman Pemantapan Emosi).

R-Result.

 

Semoga serba sedikit dapat memberi manfaat.

 

raxor77@gmail.com

abdullah@truenajjah.com.my

https://www.facebook.com/Raxor77

http://toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=199941